HÅRDHEDSGRADER
MISFARVET VAND

HÅRDHEDSGRADER

Vandets totale hårdhed bestemmes af calcium- og magnesiumindholdet. Et stort indhold giver hårdt vand - et lille indhold giver blødt vand. Den totale hårdhed = forbigående + permanente hårdhed. Den totale hårdhed beregnes udfra indholdet af calcium- og magnesiumioner. Den totale hårdhed angives normalt i tyske hårdhedsgrader (° dH).

Den forbigående hårdhed kan fjernes fra vandet ved kogning og svarer til den mængde calcium- og magnesiumioner, der skyldes den opløste kuldioxids opløsning af kalk. Den permanente hårdhed beregnes som forskellen mellem den totale og den forbigående hårdhed. Der er ingen vandkvalitetskrav til hårdheden, men vandets totale hårdhed bør ligge mellem 5° og 30 ° dH.

Nedenstående ses en oversigt over de forskellige hårdhedsklasser. Et stort indhold af calcium- og magnesiumioner giver hårdt vand, mens et lille indhold af ionerne giver blødt vand.

 

  HÅRDHEDSKLASSER

  TOTAL HÅRDHED [° dH]

 

  HÅRDHED AF DRIKKEVAND FRA VANDCENTER DJURS

  Meget blødt

0 - 4

  Anholt Vandværk

<5 grader dH

  Blødt

4 - 8

  Grenaa's Vandværker *

15 - 21 grader dH

  Middel hårdt

8 - 12

  Vejlby Vandværk

15 - 18 grader dH

  Temmelig hårdt

12 - 18

  Havdal Vandværk

16 - 18 grader dH

  Hårdt

18 - 30

  Dolmer Enge Kildeplads

17 - 21 grader dH

  Meget hårdt

> 30

* omfatter følgende værker: vejlby, dolmer og havdal

 

SPAR PENGE OG SKÅN MILJØET
Vi putter alt for meget vaskepulver i vaskemaskinen, hvilket både er dyrt og forurener miljøet.
Forbrugerstyrelsen og Miljøstyrelsen anslår, at de fleste af os kan spare op til halvdelen af det vaskepulver, vi bruger til daglig. Hvis der doseres som teksten på siden af vaskepulverpaakken foreslår, kan du spare op til halvdelen.

For at dosere korrekt, er det nødvendigt at kende vandets hårdhedsgrad. Er du i tvivl om hvilket vandværk du er tilknyttet, er du velkommen til at kontakte Vandcenter Djurs.

VANDCENTER DJURS a.m.b.a.
Teknologivej 2      DK-8500 Grenaa
Tlf: 87 58 21 50
M: info@vandcenterdjurs.dk
VAGTTELEFON - GRENAA
Tlf.: 87 58 21 50
VAGTTELEFON - ANHOLT
Tlf.: 21 54 57 57